Het winnende team van Kern met Pit 2017 uit Netterden. (foto: John Voermans)
Het winnende team van Kern met Pit 2017 uit Netterden. (foto: John Voermans) (Foto: John Voermans)

'Mach mit!' beste burgerinitiatief

NETTERDEN - 'Mach mit!' uit Netterden (Gelderland) heeft afgelopen zaterdag de nationale prijs gewonnen van Kern met Pit, de jaarlijkse leefbaarheidswedstrijd georganiseerd door KNHM.

Het burgerinitiatief leert jonge kinderen Duits te spreken. Door het verkleinen van de taalbarrière, vergroten zij de leefbaarheid. De vakjury en het publiek prijzen het initiatief dat contacten met leeftijdsgenoten net over de grens stimuleert. Mach Mit! ontving een bedrag van drieduizend euro en de felbegeerde Gouden Pit. Annemarie Jorritsma, voorzitter van KNHM, maakte de winnaar op 25 maart bekend tijdens het eerste 'We doen het zelf wel' Festival in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

"Dit is een droom die uitkomt", zegt Christa van Dee, een van de initiatiefnemers van Mach Mit!. "Netterden heeft maar een kern van 480 inwoners en we moesten opboksen tegen veel grotere kernen in Nederland. De weg hiernaartoe was niet altijd makkelijk, dus dit is de kers op taart. Ik hoop dat in de toekomst iedereen zich realiseert dat de grensstreek, van Noord-Groningen tot Zuid-Limburg, de poort tot Europa is."

Actieve burgers

KNHM organiseert al bijna 40 jaar de wedstrijd Kern met Pit. De uitdaging staat centraal: bedenk een initiatief dat ten goede komt aan je straat, buurt of wijk en zorg ervoor dat je het idee binnen een jaar verwezenlijkt. Inmiddels hebben al duizenden bewonersgroepen met succes aan Kern met Pit deelgenomen. In 2016 hebben ruim 100 groepen hun doel bereikt.

De Kern met Pit-prijsuitreiking en andere highlights van het We doen het zelf wel Festival, is terug te zien in een uitzending door omroep Human op zaterdag 15 april omstreeks 13.45 op NPO 2.

www.kernmetpit.nl

www.knhm.nl

Meer berichten