Alleen op de wereld.
Alleen op de wereld. (Foto: PR)
Biebtip

Biebtip: Alleen op de wereld

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 114 door Ria te Kolste

Alleen op de wereld - Hector Malot

In een bewerking van kinderboekenauteur Tiny Fisscher met illustraties van Charlotte Dematons.

Dit bekende kinderboek van Hector Malot is in november 2016 heruitgebracht. Het verhaal van vondeling Rémi dat oorspronkelijk verscheen in 1878,  is door Tiny Fisscher op toegankelijke wijze herverteld, waardoor een nieuwe lichting lezers wordt aangesproken. De sfeer van het oorspronkelijke verhaal is erg goed bewaard gebleven.  Gouden Penseelwinnares Charlotte Dematons volgde de route die Rémi door Frankrijk heeft afgelegd. Haar tocht leverde inspiratie op voor de prachtige illustraties in het boek.

Alleen op de wereld is het klassieke verhaal van Hector Malot. Het boek is niet meer weg te denken uit de canon van kinderboeken die al generaties lang een gevoelige snaar weten te raken.
De 8-jarige Rémi heeft een fijn leven met zijn moeder Barberin. Maar zijn wereld stort in als hij erachter komt dat hij een vondeling is. Wanneer zijn pleegvader hem aan de reizende muzikant Vitalis verkoopt begint een lange, zware zwerftocht door het 19e-eeuwse Frankrijk samen met het aapje monsieu Jolie-Coeur en drie honde, Capi, Zerbino en Dolce. Rémi leert lezen, harp spelen en acteren. Na de dood van Vitalis komt Rémi er helemaal alleen voor te staan. Telkens als hij denkt nieuw geluk te hebben gevonden, dreigt hij alles wat hij lief heeft weer te verliezen. Maar Rémi geeft niet op. Nooit.

Het is niet zo dat alle verhalen uit het boek verzonnen zijn. Malot hield erg veel van reizen en heeft veel van Frankrijk en de wereld gezien. Tijdens zijn reizen hield hij ogen en oren goed open, en hij gebruikte situaties die hij tegenkwam in zijn boeken. Omdat Malot erg gevoelig was voor sociaal onrecht en hij zaken als kinderarbeid en de grote kloof tussen arm en rijk onacceptabel vond, schreef hij daar ook over in Alleen op de wereld. Net als het keiharde, zwervende bestaan van een vondeling als Rémi, is het lot van de mensen die in de kolenmijnen werkten dan ook op waarheid gebaseerd.
Malot zag wel in dat een kinderboek alleen maar interessant wordt als er ook veel spannende, zielige en erge dingen in gebeuren. Daar heeft hij zijn fantasie dus flink op losgelaten. Maar doordat je als lezer in de huid van Rémi kruipt voelt het verhaal van begin tot eind als waargebeurd. Het spreekt tot de verbeelding en raakt je.

Heel veel zullen het verhaal al wel kennen, maar het is beslist de moeite waard om te herlezen!
Te leen bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort. Het is een B-boek( 9-12 jaar),  dat wil zeggen dat het op de jeugdafdeling staat maar ook voor volwassenen beslist de moeite van het (her)lezen waard.
 

Meer berichten