<p>Vlnr Tiemco Tap (Opleiding sport en bewegen Graafschap college leerjaar 4), Gulnar Gill, Hanif Sheikho en Najagen Mohamed.</p>

Vlnr Tiemco Tap (Opleiding sport en bewegen Graafschap college leerjaar 4), Gulnar Gill, Hanif Sheikho en Najagen Mohamed.

(Foto: Roel Kleinpenning )

Statushouders werken aan conditie én taal tegelijk

Gendringen - We sporten twee keer in de week, op maandag bij Kei-Fit en op donderdag bij sporthal IJsselweide”, vertellen statushouders Gulnar Gill uit Pakistan en Hanif Sheikho uit Syrië, die allebei rond de vijf jaar in Nederland zijn.

door Carla van der Meer

“Het is meer dan sporten. We leren zo ook beter Nederlands.” Het sporten maakt onderdeel uit van het project Samen Oude IJsselstreek, waarbij statushouders een aantal keren per week bij elkaar komen voor diverse activiteiten om zo de Nederlandse samenleving beter te leren kennen.

Het project is een mix van vrijwilligerswerk, groepsactiviteiten, en lessen. “Het project Samen Oude IJsselstreek is in november van start gegaan”, zegt Buse Ünalli. “Ik doe het taalcafé op dinsdag en voor dit interview ben ik hier als tolk voor Gulnar en Hanif, mocht dat nodig zijn.”

Boogschieten

Maar Gulnar en Hanif spreken al prima Nederlands en kunnen tijdens het interview goed uitleggen waarom ze sporten en wat ze daar leuk aan vinden. “Het is leuk dat we verschillende sporten doen”, vertelt Gulnar. “Soms is dat tennis, boogschieten, jeu de boules, hockey of basketbal.

“We gaan ook wel eens 4 of 5 kilometer wandelen”, laat Hanif weten. “Onderweg doen we een quiz. Zo zien we veel nieuwe plekken, leren we veel over Ulft en oefenen we met taal. Dat is heel fijn om te doen.”

Hanif gaat zelf ook elke dag wandelen en fietsen in en rondom Ulft. “Ik wandel met mijn vrouw”, zegt Hanif.

“Op dinsdag hebben we het taalcafé. Dat is door corona online”, vertelt Gulnar. “Sporten kunnen we buiten gelukkig nog wel samen doen. We sporten bij de sporthal en bij Kei-Fit buiten. Het is niet alleen goed voor het lichaam om in beweging te zijn, maar het is ook goed voor de geest. We kunnen zo ook contacten maken en praten. Dat is goed voor de taal. Wij kwamen hier als vluchteling. Hier moesten we helemaal opnieuw beginnen. Deze activiteiten hebben we echt nodig.”

Stap voorwaarts

Thuiszitten vinden Hanif en Gulnar niets. “Alles werd door corona gesloten en we merkten dat de taal achteruit ging”, zegt Gulnar. “Dit project geeft ons weer hoop. Het is een goede stap voorwaarts.”

“Ik wil ook graag weer zwemmen”, laat Hanif weten. “Dat is ook goed voor het lichaam. Maar dat kan nu nog niet.”

“Ik sport één keer in de week met deze groep”, zegt trainer Tiemco Tap, vierdejaars student opleiding Sport & Beweging van het Graafschap College en stagiair bij Buurtsport. “Zodra het kan, gaan we weer binnen sporten en doen we zaalsporten. Nu hebben we buiten een soort circuit. We doen trendsporten als speedminton, boogschieten of kanjam. Ik had nog niet met deze groep gewerkt. Ik ben verrast en verbaasd. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Per groep geeft ik anders les. Je moet rekening houden met de taal. Sport is hier een middel om de taal te leren.”

Meer berichten