<p>&#39;Buiten&#39; sporten bij Ketelaar Sport in Ulft.</p>

'Buiten' sporten bij Ketelaar Sport in Ulft.

(Foto: Roel Kleinpenning)

Sportschool stelt lentekriebels noodgedwongen nog even uit

Gendringen/Ulft - Op veel manieren wordt er bij de verschillende sportscholen in de regio ingespeeld op de lockdown. Tenten waarin les wordt gegeven, buitenlessen en andersoortige trainingen. Met de lente in het verschiet is het creatief ondernemen voor de sportschoolhouders, al blijven ze stuk voor stuk ook positief.

door Remko Alberink

“We werken louter met reserveringen”, schetst Judith Kapelle van sportschool Ketelaar in Gendringen, verwijzend naar de grote tent met sporttoestellen op de parkeerplaats voor de sportschool. “Daar kan door een aantal leden gesport worden. Het is hartstikke mooi dat mensen nu nog wat kunnen sporten, al zijn de omstandigheden natuurlijk anders.”

Geverfd

Eigenlijk is de Kapelle wel klaar met de lockdown. “We hebben intussen alles wel geverfd en schoongemaakt, we willen graag zo snel mogelijk weer open.”

De lente is doorgaans het seizoen waarin mensen actief worden om hun lichaam in goed shape voor te bereiden op de zomer die komen gaat. Dat is in deze tijd echter lastiger ook omdat, in het algemeen, de corona-epidemie invloed heeft op de motivatie van de bevolking en dus ook van de sporters.

 ”Je wilt ook graag positief blijven en en je leden van een aanbod voorzien”

Die mening is ook Dennis Tenten van Kei-fit in Gendringen toegedaan. “Je wilt ook graag positief blijven en en je leden van een aanbod voorzien.”

Daarbij is er dit jaar weinig sprake van nieuwe aanwas in de sportschool. “Dat is echt iets voor de maanden januari, februari en maart”, schetst hij. “En dat ontbreekt nu. We hebben wel wat nieuwe leden, maar dat zijn er niet veel. De lente is een periode waarin sporters naar de zomer toewerken. Het gaat daarbij om de mindset. Je ziet dat sporten en het contact met voedingscoaches daarbij echt helpt.”

We willen open

Tenten stelt voor om de deuren weer te openen. “Nu hebben we een tent buiten staan met apparatuur, er kan gesport worden en we doen ook aan personal training, maar eigenlijk willen we gewoon weer open. Al gebeurt dat met kleine stapjes, dat zou ook al heel fijn zijn. Eerst naar groepen van vier tot tien personen bijvoorbeeld.”

Bij Fitland in Doetinchem is men ook creatief, schetst Hendrik-Jan van den Berg. “Je kunt bij ons veilig sporten, we hebben binnen alles gereguleerd en toch mag het niet”, stelt hij teleurgesteld. Vilein merkt hij op dat de regering gezondheid belangrijk vindt. “Maar de sportschool, een plaats die daaraan bijdraagt, blijft gesloten.”
In de tent op de parkeerplaats biedt Fitland haar leden diverse mogelijkheden aan. Van den Berg: “Maar ze mogen maar met groepjes van vier sporten, en dan moet er weer drie meter tussen zitten naar een ander groepje.”

De sportschool heeft in een van de sportzalen grote vakken gemaakt. “Daar is het dus ook heel goed om afstand te houden. In onze fitnesszaal hebben we tijdens de eerste lockdown met dertig mensen gesport en dat ging heel goed. Verder hebben we een aparte ingang en uitgang, overal is aan gedacht.”
Kan de horeca na de lockdown waarschijnlijk snel weer aan de slag. Sportscholen moeten hun leden eerst weer motiveren, waarna het een ook tijd duurt voor de leden weer op hetzelfde niveau zitten qua gezondheid als voor de lockdown. “Wij doen naast fitness bijvoorbeeld ook aan krachtsport, yoga, bodypump en crossboks”, legt Van den Berg de mogelijkheden uit.

Alles regels omtrent sporten in coronatijd staan op de website van de Rijksoverheid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden