<p>Vrijwilliger Ton aan het werk in de tuin van het Nederlands Tegelmuseum.</p>

Vrijwilliger Ton aan het werk in de tuin van het Nederlands Tegelmuseum.

(Foto: )

Vrijwilligerswerk in de erfgoedsector in tijden van COVID-19

Megchelen - Door corona is vrijwilligerswerk voor veel erfgoedorganisaties nu anders dan anders. Sommige vrijwilligers kunnen op afstand verder werken, terwijl anderen thuis zitten. Het contact met en tussen vrijwilligers is ook veranderd. Wat betekenen vrijwilligers in deze tijd voor de erfgoedsector? En wat kunnen nieuwe vrijwilligers betekenen? Het team van de website Erfgoedvrijwilliger vroeg een aantal erfgoedorganisaties naar vrijwilligerswerk in tijden van COVID-19.

Zij spraken onder meer met mensen van Erfgoed Landfort.

Ondanks de vele onzekerheden, komt er uit die gesprekken een overwegend positief beeld naar voren over vrijwilligerswerk in coronatijd. Veel organisaties bedenken creatieve oplossingen nu fysiek samenkomen lastiger is geworden. 

Musea, monumenten en andere erfgoedorganisaties kijken dus vooral welk vrijwilligerswerk er nog wél mogelijk is. Net zoals bij kasteel Doornenburg wordt er bij Huis Landfort veel buiten gewerkt. 

Tim Overbeek van Erfgoed Landfort vertelt dat vooral tuin- en onderhoudswerkzaamheden in de buitenlucht op een verantwoorde manier kunnen doorgaan: “Vrijwilligers kunnen hierbij immers voldoende onderlinge afstand houden en met de nodige voorzorgsmaatregelen (eigen handschoenen, geen gereedschappen delen, et cetera) kan een veilige werkomgeving gewaarborgd worden.” 

Kortom, op veel plaatsen in de erfgoedsector is er genoeg te doen voor vrijwilligers. Overal zijn nieuwe vrijwilligers welkom. Bij Huis Landfort werken vrijwilligers tijdens de sluiting achter de schermen door.

Bekijk de actuele vacatures op Erfgoedvrijwilliger.nl.

Meer berichten