<p>Oud-Ulftenaar Wouter van Eck in voedselbos Ketelbroek. Foto: Stichting Voedselbosbouw Nederland&nbsp;</p>

Oud-Ulftenaar Wouter van Eck in voedselbos Ketelbroek. Foto: Stichting Voedselbosbouw Nederland 

(Foto: )

Voedselbospionier groeide op in Ulft

Ulft - In de rubriek ‘Uitgevlogen’ portretteren we oud-inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek, die elders opvallend bezig zijn. Wouter van Eck bijvoorbeeld. Hij is geboren en getogen in Ulft. Wouter woont nu in Groesbeek en wordt algemeen beschouwd als de voedselbospionier van Nederland.

door Marcel van Berkum

De 55-jarige Wouter van Eck groeide op in de Pater Hafkenscheidstraat en Neptunus in Ulft. Vader Gerard van Eck was een publiek figuur in het dorp als docent aan de Wesenhorst mavo, bestuurslid van SDOUC en wethouder Culturele zaken in de gemeente Gendringen. “Het was een optimistische tijd en ik had een mooie jeugd. Ik was een druk baasje en altijd buiten langs de sloten te vinden.” Daar ontstond zijn passie voor de natuur. “Op verjaardagen kreeg ik natuurgidsen en zo vergrootte ik mijn kennis. Plantjesgek werd ik door vriendjes op de Mariaschool genoemd.”

Oost-Afrika

Na de lagere school ging Wouter naar Isala in Silvolde. Leren ging hem makkelijk af. Zijn maatschappelijk betrokkenheid groeide. Hij wilde een bijdrage leveren aan het verbeteren van de wereld en koos daarom voor een studie Politicologie in Nijmegen. Hij ging er ook wonen en de studentensamenleving bleek een goede voedingsbodem voor zijn ideeën. Eind jaren 80 ging hij voor zijn afstudeerproject ‘Landbouw en natuur in Oost-Afrika’ naar Kenia. Daar waren Nederlanders bezig met ontwikkelingsprojecten om de landbouw te moderniseren. “Maar ik zag iets anders en maakte voor het eerst kennis met een voedselbos. Een aangelegd bos met meerdere lagen en een overdaad aan flora en fauna.” Hij vond er veel van zijn ideeën terug en bedacht om ook in Nederland een landbouwsysteem te realiseren, dat functioneert als een natuurlijk bos. Het zou nog twintig jaar duren.

Groesbeek

Na zijn studie ging Wouter voor Milieudefensie werken en was gemeenteraadslid in Nijmegen. “Door mijn werk bij Milieudefensie zag ik dat voedselproductie en natuur ver van elkaar zijn verwijderd. Onze landschappen zijn gesloopt door kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Onthutsend veel insecten zijn verdwenen. Monocultuur is de doodsteek voor de natuur.” Op een fietstocht ontdekte hij in 2009 bij Groesbeek een uitgeputte maisakker, die te koop stond. Hij kon er zijn ideeën kwijt voor de realisatie van een voedselbos. Het duurde enkele jaren om het naar zijn wensen in te richten met planten, bomen en struiken. “Een voedselbos heeft vanaf de bodem meerdere etages. De natuurgidsjes van de verjaardagen kwamen goed van pas. Momenteel hebben we 400 soorten.” Ketelbroek bij Groesbeek was het begin. Er zijn inmiddels meer voedselbossen tot stand gekomen en in ontwikkeling. Van Eck geeft rondleidingen, lezingen en cursussen als bevlogen voorvechter.

Wouter van Eck komt nog wel eens in Ulft op familiebezoek.

voedselbosbouw.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden