Postpakket met kind


Foto:

Postpakket met kind

Sinds de corona de kop opstak en veel winkels dicht zijn, beleven de pakketbezorgers en postorderbedrijven gouden tijden. Zalando, bol.com en andere online winkels halen mega omzetten en om de haverklap komt er een bestelbusje haastig de staat inrijden.

De voorvechters van Koop Lokaal staan voorlopig buitenspel en de consument laat, min of meer noodgedwongen, van alles bezorgen.

Maar nog geen kinderen. Dat was pakweg honderd jaar geleden in Amerika wel anders. Tot 1913 bezorgde de United States Postal Service geen pakketten, die meer dan vier pond wogen. Amerikaanse burgers moesten dure particuliere bezorgbedrijven inhuren voor pakketpost. Echter vanaf dat jaar konden Amerikanen pakketten met een gewicht tot 11 pond via de post versturen. Daar werd gretig gebruik van gemaakt en de gekste dingen werden verzonden. Maar de problemen begonnen pas echt toen mensen zich realiseerden dat er geen regelgeving was die de verzending van kinderen specifiek verbood.

Sommige ouders dachten blijkbaar: waarom zou je door het land reizen en tijd en geld uitgeven om een kind te logeren te brengen als je die baby gewoon kunt inpakken, een stempel erop kunt drukken en voor standaardtarief als postpakket kunt verzenden. In 1913 was het in Amerika dus legaal om kinderen te mailen. 

Al in januari van dat jaar werd baby James Beagle het eerste kind in het land dat per post reisde. De ouders van James, Jesse en Mathilda Beagle uit Ohio, stuurden de 8 maanden oude baby naar zijn grootmoeder die een paar kilometer verderop woonde. Er zouden meer kinderen volgen. Al snel haalde het verhaal van James de krantenkoppen in verschillende kranten en blijkbaar inspireerde het andere stellen om dit voorbeeld te volgen, Door de publicaties hierover kwamen de protesten op gang en vanaf 1920 werd het verboden om mensen per post te versturen.

Meer berichten