EMK-jubileum Nick en Armanda | Oude IJsselstreek Vizier


Nick Moritz, dirigent van het Ettens Mannenkoor. (foto: Roel Kleinpenning)
Nick Moritz, dirigent van het Ettens Mannenkoor. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

EMK-jubileum Nick en Armanda

Etten - Dit jaar zijn zowel Nick Moritz als Armanda ten Brink - respectievelijk eerste en tweede dirigent - dertig jaar verbonden aan het Ettens Mannenkoor (EMK). ‘Live’ feliciteren zit er niet in, wel een interview met beide bevlogen musici en een publiek eerbetoon van voorzitter Niels Berendsen.

door Reinier Kroesen

Nick Moritz: “Armanda en ik kennen elkaar van het conservatorium. Eind 1989 was mijn sollicitatie voor het EMK eigenlijk al te laat, maar ik werd alsnog toegevoegd aan het rijtje van zes en mocht op proef dirigeren. Enigszins teleurgesteld kwam ik thuis en vertelde Armanda dat ik het zelf niet goed vond. Maar ik werd diezelfde avond gebeld dat ze me nog eens wilden zien. Ik begon in januari 1990. Er was toen een tweede dirigent die wilde stoppen. Toen stelde ik Armanda voor, we vullen elkaar sterk aan. Het bestuur was het daar niet meteen mee eens, baantjes doorschuiven binnen familie. In het najaar begon zij bij het EMK. Een jaar of dertien geleden zijn we als stel uit elkaar gegaan. We hadden er beide veel verdriet over, maar bleven altijd vrienden. Nooit hoefden we een repetitie af te zeggen.”

Speerpunten

Nick: “Ik heb altijd gezegd dat je moet weggaan bij een koor als je niet meer kunt veranderen. Bezig blijven is ook belangrijk in deze coronatijd. Ik heb nieuwe nummers uitgezocht, ingezongen en via de app doorgestuurd. Maar je merkte dat leden daar thuis in hun eentje al snel de zin af hadden.

Toen kwamen we met kleinere groepen van veertig man om-en-om bij Köster zingen. Momenteel mag dat niet, nu dus repetities via Zoom. Niet eenvoudig, collectief zingen is veel gemakkelijker dan in je eentje aan de keukentafel. Een van mijn speerpunten is de aanwas van nieuwe leden. Zo hebben we een kerstconcert gegeven, als je je drie maanden van te voren aanmeldde kreeg je extra repetitietijd en kon je al gelijk een aantal nummers meezingen. Dat leverde telkens wel tien nieuwe deelnemers op. Ik hamer er telkens bij het bestuur ook op om meer bekendheid in een wijdere omgeving te krijgen. In Lichtenvoorde waren we dit jaar in dat kader gevraagd voor de Passion en een aantal andere concerten. Het EMK is een goed koor: heel muzikaal, ze kunnen heel zachtjes en heel luid zingen, ze overschreeuwen zich zelden in concerten.”

Armanda ten Brink

Tweede dirigent Armanda ten Brink: “Tot mijn taken behoren het inzingen, koorscholing, repetities leiden, de solistencoaching. Verder ben ik begeleider van het koor, pianist en solist. Sommige stukken laat Nick mij dirigeren om de mannen alert te maken op andere tekens en uitvoering dan ze gewend zijn, dat houdt ze scherp! Ik voelde mij er vanaf het begin meteen thuis, deels ook omdat ik in de Achterhoek ben opgegroeid en de mentaliteit en humor ken.

De nieuwe aanpak van inzingen heeft wel voeten in de aarde gehad. Ze vonden het in het begin maar lastig, al die oefeningen. De mannen wilden meteen erop los zingen. De online repetities van nu zijn muzikaal niet ideaal, maar het is toch beter bezig te blijven. De heren bereiden de stukken voor via Capella, dus ze weten hoe de melodie gaat. Ik ben zelf wel blij met deze mogelijkheid, maar verheug me enorm iedereen weer te horen en zien. Inmiddels zijn zowel vaders als hun zoon lid. Hoe cool is dat? De zoon van, ik vind het mooi om te luisteren hoe iemand zingt, of het herkenbaar is.

Meegroeien met de actualiteit, pop, rock, film, computer, Nick zoekt heel veel uit en we krijgen ook opnames doorgestuurd door leden. We blijven niet hangen in het geijkte. Ik kan me voorstellen dat als Nick weggaat dat er een andere tijd aanbreekt, misschien moet ik dan ook weg. Ik weet het niet. Ambitie om eerste dirigent te worden is er niet per se. De kracht van ons ligt erin dat we elkaar aanvullen. Het is vind ik heel bijzonder dat EMK deze constructie al die jaren heeft volgehouden. En ik hoop dat het nog even blijft werken. Het is een fijne groep, en zolang de klik er is kunnen we verder. Is het er niet meer, dan wordt het tijd voor wat anders.”

Hulde

Niels Berendsen, voorzitter Ettens Mannenkoor: “Armanda en Nick, 30 jaar verbonden aan het Ettens Mannenkoor. Alleen echt ‘groten’ blijven zo lang verbonden aan een vereniging. Er is chemie, beweging, er zit verrassing in, de communicatie is levendig tussen koor en dirigenten.

Wij kijken uit naar een nog langere samenwerking. In 2015 heeft het koor, zoals ze later zelf aangaven, hun één van de mooiste avonden van hun leven bezorgd. Tijdens het traditionele steenovenconcert hebben we hun de regie uit handen genomen. Een ereplek vooraan tussen hun dierbaren en videoboodschappen van prominente muzikanten. Zo bracht Nick het EMK de Carmina Burana.

In eerste instantie niet omarmd door het koor, maar het bleek later één grandioos populair muziekstuk dat vele malen is uitgevoerd, ook getuige het concert in Amphion (2019) waar filmbeelden de muziek ondersteunden.

‘Onze’ Amanda is de muze van het koor, vrolijke spring-in-’t-veld, enthousiast, warm, positief, humor, de koningin van het zweethok, het aftesten, de puppycursus voor nieuwe zangers en vooral solist met een stem van een nachtegaal. Altijd in voor een geintje en door haar mannen op handen gedragen.

Armanda komt oorspronkelijk uit Lichtenvoorde en kan vlekkeloos ‘plat’ praten. Nick kan dit niet en probeert het wel eens. Hilariteit alom. We voelden het als onze plicht, hun 30-jarig jubileum memorabel te maken. Echter, corona heeft het memorabel gemaakt, maar niet op de manier zoals we wilden.”

Meer berichten