Verklaring straatnamen: Bad weg aan de Badweg | Oude IJsselstreek Vizier


<p>Zwembad &#39;De Oase&#39; in Ulft was populair bij de jeugd. (oto: Archief OVGG)</p>

Zwembad 'De Oase' in Ulft was populair bij de jeugd. (oto: Archief OVGG)

(Foto: )

Verklaring straatnamen: Bad weg aan de Badweg

Ulft - In deze krant geven we regelmatig een verklaring van de naam van een straat. Soms is de herkomst niet meteen duidelijk. Deze keer de Badweg in Ulft. Een uitleg is ook te vinden in de publicatie ‘Ulft - alle straatnamen’, die de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen uitgeeft en waarvoor u nu al kunt inschrijven.

door Marcel van Berkum

Komend vanaf De Sluis in Ulft ligt aan de rechterkant de Badweg. De weg leidt naar een bungalowpark. Geen springplank of kleedhokje duidt op een zwembad. Toch hebben de inwoners van de gemeente Gendringen er jarenlang hun baantjes kunnen trekken. Eerst in de openlucht, later overdekt. Ook op de zonneweide was het goed toeven. Op 8 juli 1950 werd het bad opengesteld voor publiek. Het was gebouwd op het terrein van de voormalige ijsbaan aan de Oude IJssel. Bij de officiële opening in het jaar daarop kreeg het de naam ‘De Oase’. Het bad was vooral bij de jeugd populair en er gingen stemmen op om de accommodatie te overdekken. In 1975 werd het zwembad overkapt met een luchtdrukhal. Bij de aflevering werd een gat in het haldoek ontdekt. Het was de opmaat tot de ondergang. Al in een technisch rapport uit 1980 is te lezen dat het zwembad ‘niet voldoet aan de eisen, die aan een overdekte zweminrichting moeten worden gesteld’. Er kwamen plannen voor een nieuw zwembad. In 1984 werd het overdekte zwembad ‘De Blenk’ geopend en het terrein van De Oase verkocht voor woningbouw. Inmiddels is in Ulft het bad helemaal weg. B en W sprak zich uit voor slechts twee zwembaden in de gemeente: in Terborg en Varsseveld.

Alle straatnamen

In de publicatie ‘Ult - alle straatnamen met beschrijving en betekenis en personen’ zijn 166 Ulftse straten vastgelegd met foto’s en verklarende tekst. Het is alleen in een gedrukte versie te koop in een beperkte oplage. Om verzekerd te zijn van een publicatie kunt u nu voorinschrijven via mail ovgg@ovgg.nl of tel. W. Woonings 0613726463 of Tonny Frazer 0651020050. De prijs is tot 30 november: 10 euro, daarna 12,50 euro.

Meer berichten