Biebtip: Ria te Kolste bespreekt winnende kinderboeken | Oude IJsselstreek Vizier


Foto:
Biebtip

Biebtip: Ria te Kolste bespreekt winnende kinderboeken

Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Met regelmaat geeft een medewerker van de Bibliotheek een tip voor een boek of dvd. Dit is deel 160 door Ria te Kolste.

De Gouden Griffel is voor Bette Westera met het boek “Uit elkaar”.

Met prachtige tekeningen van Sylvia Weve. Het thema van het boek is “echtscheiding”. In de 44 versjes is er ruimte voor prille kalverliefde, maar ook voor de pijn van echtscheidingen.

‘Mijn vader is een lieverd,
mijn moeder is een schat,
maar dat mijn vader ooit iets
met mijn moeder heeft gehad,
dat kan ik niet begrijpen,
daar kan ik echt niet bij.
Ze hebben niets, maar dan ook
niets gemeen behalve mij’,

Toch is het niet alleen maar een verdrietig boek. Want hoe naar het ook is als je ouders uit elkaar gaan, en hoe moeilijk het ook kan zijn als ze opnieuw weer verliefd worden, soms gebeuren er toch weer dingen waar je blij van wordt: je krijgt eindelijk de grote broer die je altijd al zo graag wilde, je hebt er opeens een nieuwe opa en oma bij en je mag in de zomer twee keer mee op vakantie.

 Bette Westera draait niet om de hete brij heen, maar giet die wel in een vrolijke vorm.

Soms hoopvol, soms schrijnend, maar altijd gevoelig en origineel: de gedichten in deze bundel weten stuk voor stuk te troosten, te ontroeren en te verrassen.

Wat deze uitgave ook speciaal maakt is de bijzondere uitvoering. De pagina’s worden Japans gevouwen. Zo is het mogelijk om tekst en illustraties over de rand van de pagina’s door te laten lopen.

Gouden penseel

Het Gouden Penseel is voor de illustraties in het boek “Hup, Herman”!, geschreven én geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg.

Dit is het eerste deel in een nieuwe serie prentenboeken over gevoelens. De Herman-verhalen zijn: filosofisch, aanleiding voor gesprekken en lesmateriaal voor jonge kinderen
Hangbuikzwijn Herman is ’s morgens niet altijd gecharmeerd van de lawaaierige haan en van de drukke kippen. Ze kakelen om het hardst wie de eerste is, de snelste, de beste. Herman houdt eigenlijk niet van dat gedoe, maar laat zich toch uit zijn tent lokken en voor hij het weet raakt hij verwikkeld in een race tegen de kippen. Maar onderweg realiseert hij zich dat verliezen of winnen er niet toe doet. Bij jezelf blijven is veel belangrijker! Herman is een hangbuikzwijn met een sterk aanwezig karakter, dat met zijn gedrag en eigenschappen nog het meest doet denken aan een kind van een jaar of vijf. Een aandoenlijk, soms egocentrisch type dat zich nogal snel in de nesten werkt, maar iemand die je onmiddellijk in je hart sluit.

Een eenvoudig verhaal , maar onder die vrolijke oppervlakte schuilen diepe gedachten en verlangens naar de zin van het bestaan. Het logge hangbuikzwijn is een adembenemende hoofdfiguur wiens emoties (verwarring, tevredenheid, vastberadenheid, vermoeidheid) treffend zijn uitgebeeld.  Een boek dat een uitermate goed gevoel oplevert.

Yvonne heeft gewerkt met aardse kleuren en heldere voorstellingen: Hollandse nuchterheid, humoristisch uitgebeeld in even sobere als effectieve aquarellen.

Een echte aanrader!

Meer berichten