Foto:
aangeboden door Yezzer

Waarom steeds meer ondernemers een BAV afsluiten

Er wordt een toenemende populariteit ervaren onder verzekeraars en vergelijking platforms zoals Yezzer bij het vergelijken en afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Steeds meer ondernemers lijken hun risico’s af te willen dichten en bij eventuele fouten of ongelukken. Waar komt deze vraag vandaan en waarom is een BAV vergelijken zo belangrijk? In dit artikel vertellen we je meer. 

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is een verzekering die zelfstandigen en bedrijven kunnen afsluiten tegen kosten voortkomend uit beroepsfouten. Vaak wordt dit gebruikt in de zakelijke dienstverlening, maar ook voor medische beroepen kan de verzekering van belang zijn omdat de financiële en emotionele consequenties van een fout erg groot kunnen zijn. 

Voor welke beroepen wordt een BAV het vaakst gebruikt?

Een BAV wordt traditioneel gezien het vaakst gebruikt bij adviserende beroepen, maar ook bij beroepen en bedrijven waarbij grote bedragen gemoeid gaan in opdrachten. Denk hierbij aan:

  • Accountants
  • Advocaten
  • Ingenieurs
  • ICT-specialisten
  • Ontwikkelaars van beveiligingssoftware en systemen
  • Ziekenhuizen
  • Zelfstandig ondernemers

Welke schade dekt een BAV?

Met een BAV ben je verzekerd tegen schadeclaims van jouw afnemers/opdrachtgevers. Hierbij gaat het om de financiële schade die zij leiden, maar in veel gevallen ook om de proceskosten en de kosten die je gemaakt hebt om hun schade te beperken. Denk hierbij aan extra arbeids- of materiaalkosten die je gemaakt hebt om de schade ongedaan te maken. 

Welke schade dekt een BAV niet?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt dus zo goed als alle financiële kosten, maar dekt geen letselschade of schade aan bezittingen. Stel dus dat je een bouwbedrijf hebt, een  ingenieursbureau hebt of architect bent dan ben je met een BAV niet veilig tegen eventuele letselschade of schade aan eigendommen van de benadeelde. 

Hoe dek je de overige risico’s af?

Wanneer je naast het risico op financiële schade ook het risico op letselschade of het risico op schade aan eigendommen van de ander wilt afdekken doe je er goed aan om naast een BAV ook een AVB af te sluiten. De ‘AVB’ is de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Deze is bedoeld om de risico’s op materiële en letselschade af te dekken. Sluit je beide verzekeringen af dan zit je dus altijd goed. 

Waardoor groeit de vraag naar BAV’s?

De oorzaak voor de groeiende vraag naar BAV’s is niet 100% bekend. Gedacht wordt dat door de recente coronacrisis ondernemers meer bezig zijn met het waarborgen van het voortbestaan van hun bedrijven. Door zich te verzekeren tegen onvoorziene kosten worden risico’s verminderd en heeft men een goede kans om nog lang een goedlopend bedrijf te hebben. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden