Huurdersvereniging WijWonen: ‘Gemeente moet zelf vrijesectorwoningen bouwen’

Oude IJsselstreek - Er is op veel plekken in Nederland een schreeuwend tekort aan zogenaamde ‘middenhuur’: woningen met een huurprijs tussen ongeveer 740 en 1.000 euro per maand. En dat tekort drijft inwoners in de middenklasse de gemeente uit, stelt huurdersvereniging WijWonen. 

“Men verdient te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een huis te kunnen kopen. Daarom stellen wij een radicaal initiatief voor: de gemeente gaat zelf vrijesectorwoningen bouwen”, zegt een woordvoerder. 

“De marktpartijen pakken dit niet voldoende op, terwijl de vraag groot is. Woningcorporatie Wonion wordt belemmerd door onder meer de verhuurdersheffing. Een paar particuliere verhuurders zijn op de woningmarkt actief, maar die zitten qua huurprijs te hoog. En dus is, wat de huurdersvereniging betreft, de overheid aan zet. De gemeente Oude IJsselstreek kan bouwen op ‘eigen grond’. Dat maakt de exploitatie makkelijker. Bovendien is winst niet het belangrijkste voor de gemeente.”

De huurdersvereniging denkt daarom dat er een ‘sluitende businesscase’ te maken is. “We denken daarbij ook aan de mogelijkheden van bijvoorbeeld een woonfonds, waarbij wordt samengewerkt met de woningcorporatie en zo mogelijk private partijen.”

Reageren: info@wijwonen.com.

Meer berichten