<p>Assistent Laura en Tandarts Christian. Eigenaar Manuel Rose ligt in de stoel bij zijn collega’s.</p>

Assistent Laura en Tandarts Christian. Eigenaar Manuel Rose ligt in de stoel bij zijn collega’s.

(Foto:)

Uitgesteld tandartsbezoek verhoogt kans op problemen

Terborg - Dentpoint was goed bezig om iedereen van preventieve zorg te voorzien. En toen kwam corona…

Voordat landelijk helder werd hoe er veilig gewerkt kon worden, mocht er alleen spoedzorg verleend worden. De afgelopen tijd heeft Dentpoint hard gewerkt aan de inhaalzorg. Enkele aanpassingen werden genomen, zoals het uitvoeren van triage, en de mondzorg kon weer veilig opstarten.
Nu belandt de tandartspraktijk, met vestigingen in Terborg en Dinxperlo, in een volgende fase: steeds meer personen kunnen wegens symptomen niet komen. Bovendien is er een aantal mensen dat Dentpoint nog niet terug heeft gezien.

Door uitgestelde zorg loopt men verhoogde kans op grotere problemen. Dit kan ongemak, hogere kosten en ook grotere kans op meer ziektelast bij besmetting zijn. “Dus bel ons als u nog geen nieuwe afspraak heeft. Het kan ook zijn dat Dentpoint u belt om een afspraak naar voren te halen”, aldus een woordvoerder.

Gezond begint in de mond

Gezond begint in de mond, is de slogan van Dentpoint. Een mond in goede conditie vormt een barrière tegen allerlei ziektes. Steeds duidelijker wordt dat dit ook voor corona geldt. “Het tandvlees ontsteekt na 24 uur plakophoping. Tandplak bestaat voornamelijk uit bacteriën. Om tegen deze bacteriën te vechten, stuurt het lichaam extra bloed naar het tandvlees. Soms maakt het lichaam plaats voor het bloed door het kaakbot af te breken. Hierdoor kunnen tanden en kiezen losraken.”

Toegangspoort voor virus

“Er vormt zich dan een toegangspoort om de rest van je lichaam te besmetten. Inmiddels worden al 49 ziektes in verband gebracht met de tandvleesziekte Parodontitis. Bacteriën zijn veel groter dan virussen. Die toegangspoort is in coronatijd zeker niet wenselijk. Vroegtijdige ontdekking van de ontsteking is daarom heel belangrijk voor gebitsbehoud, lage kosten, uw uiterlijk en uw gezondheid.”

Tandvleesziekte kan volgens wetenschappelijk onderzoek de kans op overlijden bij Covid 19 verhogen. Er werd ontdekt dat onder coronapatiënten in het ziekenhuis met parodontitis 22 keer vaker levensbedreigend ademhalingsproblemen voorkwamen. Na analyse van meer dan 26.000 mensen bleek dat als men minder dan twee keer per jaar naar de tandarts gaat er 86 procent meer kans is op longontsteking.

Wees op tijd

De tandarts, mondhygiënist en ook de preventieassistent houden nauwlettend de conditie van het tandvlees in de gaten. Bij de eerste tekenen van tandvleesontsteking is de oplossing simpel. Hoe verder de ontsteking gaat, hoe moeilijker het te behandelen is.

Meer berichten