<p>Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning)

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Donkre dagen?

We krijgen een lange coronawinter, voorspellen virologen. Zij waarschuwen dat deze virusgolf tot het voorjaar kan duren als wij ons niet gedragen.

Kerst en jaarwisseling vieren in iets grotere groepen kan dan niet. Deze waarschuwing las ik in kranten en hoorde ik bij actualiteitenprogramma’s op TV.

Ik zie dat ik onbewust de verledentijdsvorm gebruik. Tot voor kort sloeg ik geen nieuwsprogramma over en spelde ik de kranten. Omdat ik het geneuzel van betweters tegen de coronamaatregelen zat ben, zet ik steeds vaker het nieuws af en sla ik hele stukken uit mijn krant over.

Het lezen van boeken is alleen maar toegenomen, al is dat volgens mijn kleinkinderen nauwelijks mogelijk. Toen zij thuisonderwijs moesten volgen, ontdekten zij het leesplezier van leuke of spannende boeken. Omdat ze geen verklarende teksten hoefden te maken konden ze zich beperken tot het genieten van boeken. De leesvaardigheid ging met sprongen vooruit, wij helemaal blij. Mooi dat die corona dus ook nog positieve gevolgen kan hebben.

Voor mensen die alleen zijn hoop ik dat ze met kerstmis niet de tekst van Andre Hazes (’Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren’) hoeven te zingen. Wij voelen ons rijk dat we vaak samen komen met onze (klein)kinderen, al missen we de knuffels. Onze jongste, woonachtig in de Randstad, boekt altijd al een half jaar van te voren een paar hotelkamers om er zeker van te zijn dat we op kerstavond ook bij elkaar zijn. Gezellig samen thuis eten, met traditioneel na het eten bij het knappend houtvuur van de buitenhaard ‘lekker uitbuiken’, zoals onze kleinzoontjes dat noemen.

Kan dat dit jaar wel in verband met het ‘dringende advies’ maximaal drie gasten te ontvangen? Dat er mensen zijn met grotere zorgen begrijp ik maar al te goed, toch komt die maatregel voor veel mensen ook als een ‘blijde boodschap’. Ze hoeven met de feestdagen niet verplicht naast broer, (schoon)zus of schoonouders te zitten waar ze niet mee kunnen. Voor hen worden het straks géén donkere dagen.

Goed gaon.

Meer berichten