Boerenprotest tegen landschapsvisie

Zo’n 50 boeren met trekkers hebben donderdagmiddag geprotesteerd tegen de landschapsvisie van de gemeente Oude IJsselstreek. “We zijn niet tegen natuurgebieden en veranderingen, maar we willen aandacht voor de manier waarop de gemeente Oude IJsselstreek werkt”, zegt Yvonne Diersen uit Sinderen. De boeren hebben gezamenlijk hun bezwaren aangeboden aan wethouder Ria Ankersmit.

– Yvonne en haar man Ronald Diersen hebben een agrarisch bedrijf dat in de landschapsvisie ingepland staat om natuurgebied te worden, net zoals bij de andere boeren die zich deze middag verzameld hebben. “Naast ons en onze buurman betreft het nog heel veel andere grondeigenaren”, aldus Ronald. “Het plan omvat 450 hectare die, als dit plan door de raad goedgekeurd wordt, het stempel ontwikkelingsgebied krijgen. Dit heeft direct gevolgen voor de waarde en de mogelijkheden voor bedrijven om zich te ontwikkelen.”

Overleggen

"We zijn altijd bereid om te overleggen”, zegt Ronald. “Maar het moet wel over en weer gaan. Bij de landschapsvisie zit een kaart van de omgeving en onder andere onze boerderij met omliggend land staat daarop ingetekend”, vertelt Ronald. “We hebben daar geen bericht over gekregen. Het is dat we toevallig het kaartje van het gebied via de mail kregen omdat we bij de informatieavond geweest waren. Het is wel raar dat we dit op deze manier moeten horen. Agrariërs die niet bij de informatieavond waren, hebben niets gehoord. Een visie opstellen doe je in onze beleving samen met mensen die het aangaat.”

Killing

“Er zit nu een stempel op de grond van ons allemaal”, laat Yvonne weten. “Het feit dat er bomen ingetekend staan, maakt de grond minder waard. Dit kaartje is . De bedrijven zitten zo op slot. Het zou al veel helpen als de kaart uit de visie gehaald wordt.”

In gesprek

“De visie van de gemeente voor natuur- en landschapsontwikkeling vinden we prima, maar niet dat er zomaar een kaart gemaakt wordt, zonder met de betrokkenen te praten”, geeft Ronald aan. “Misschien is het beter om eerst met mensen in gesprek te gaan die oren hebben naar natuurontwikkeling en dan daar een visie op maken. Er wordt nu teveel beslist over de boer en niet met de boer.”

Ria Ankersmit vindt het jammer dat de visie grote onrust veroorzaakt heeft. Ze geeft aan dat ze nooit aan de grond zullen komen, als de agrariërs dat niet zelf willen. “De eerste afspraken met de agrariërs staan in mijn agenda”, laat ze weten. “Maar uiteindelijk neemt de gemeenteraad de beslissing.”

“We willen niet het beeld schetsen dat we alleen maar boos zijn”, zegt Yvonne. “Maar de reactie van de wethouder valt ons tegen. Ze wil de plannen niet intrekken. Ze laat het aan de gemeenteraad over. We hadden meer van deze actie verwacht.”

Carla van der Meer

'Dit kaartje is killing. De bedrijven zitten zo op slot'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden