Kunst- en Cultuurprijs 2020 voor Theo Soontiëns en Ulftse Nachtegalen

ULFT – Theatermaker Theo Soontiëns kreeg zaterdagavond de Kunstprijs 2020 van de gemeente Oude IJsselstreek, de Ulftse Nachtegalen ontvingen de Cultuurprijs 2020. De prijzen, elk 500 euro, werden door wethouder Janine Kock uitgereikt in de conferentiezaal op het DRU Industriepark. “Met deze prijzen willen we een podium geven aan kunst en cultuur,” aldus de wethouder, “kunst en cultuur zijn de jus van onze samenleving.”
De jury noemt Soontiëns een theaterdier pur sang, een ambitieus schrijver en regisseur met veel producties op zijn naam. “Soontiëns maakt professioneel begeleid theater bereikbaar voor inwoners in heel de Achterhoek. Hij doet dat al bijna veertig jaar met een eigen signatuur en als verbinder tussen diverse disciplines.” Recentelijk bedacht hij voor basisschoolleerlingen in de gemeente het project Parashoot, een project dat uitgevoerd werd ter gelegenheid van Gelderland Herdenkt 75 jaar.
De Cultuurprijs ging naar De Ulftse Nachtegalen. Al bijna zestig jaar profileert dit instituut zich in de Achterhoek en daarbuiten als ware ambassadeurs van koormuziek met een hoofdletter. De inmiddels drie koren voeren hun publiek mee naar werelden vol prachtige melodieën en raken het publiek in het hart. Ze mogen zich het beste koor van Gelderland noemen en gaan als het weer mogelijk is op voor de titel ‘Het beste koor van Nederland’.

Dirigent Ben Simmes is erkentelijk voor de prijs. ”Met Soontiëns in de regie bereiden we nu ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ voor, een weergaloos mooi sprookje dat we heel mooi vorm gaan geven op zaterdagavond 28 november in het Openluchttheater Engbergen. Het wordt een voorstelling voor jong en oud, een echte familievoorstelling ook.”

Meer berichten