<p>Gerda Derksen , Bennie Arends en mediator Antoinette Duenk met haar hond Duzzel. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Gerda Derksen , Bennie Arends en mediator Antoinette Duenk met haar hond Duzzel. (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning )

Scheidingsdocu Gendringenaren op tv

Toen Bennie Arends (63) en Gerda Derksen (62) wilden scheiden, kregen ze van mediator Antoinette Duenk een bijzonder verzoek. Documentairemaker Niels van Koevorden vroeg haar te zoeken naar stellen die hun mediation vast wilden laten leggen op film. Tot haar verrassing kreeg ze van hen beiden positief antwoord. De documentaire ‘Tot de dood ons scheidt’ met het relaas van de oud-Gendringenaren is maandag aanstaande bij KRO-NCRV te zien op NPO 2.

Ulft – Antoinette Duenk begeleidt scheidingen. Ze bemiddelt partners die samen besloten hebben op een redelijke manier uit elkaar te gaan zonder advocaten. Antoinette: “Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging van Family Mediators. In een landelijke vergadering enkele jaren geleden vertelde Niels dat hij een documentaire wilde maken over de gevolgen van scheidingen na lange huwelijken, vaak met al volwassen kinderen in het spel. Geliefden die in de jaren zestig en zeventig trouwden en nog beloofden samen te blijven tot de dood hen zou scheiden, daarom ook die titel. De omgeving kijkt er ook nu nog van op als ouderen uit elkaar gaan. Daarop heb ik een jaar lang heel wat oudere echtparen die bij me kwamen dit verzoek voorgelegd, natuurlijk zonder respons. Maar toen kwam het echtpaar Arends. Bennie die zei gelijk: maar wij gaan dat wel eens vertellen!”

Kinderen

Zijn inmiddels ex-partner Gerda: “We komen van oorsprong niet uit Gendringen maar woonden er wel na ons huwelijk. Bennie wilde graag meewerken, maar ik zat eerst aan onze beide kinderen te denken, wist niet hoe ze het zouden opnemen, al hebben we ze geen toestemming gevraagd. Ik nam initiatief voor de scheiding. Bennie wilde erover graag in het openbaar vertellen, ik besloot toe te geven en heb geen spijt daarvan. Denk dat hij zijn kant van het verhaal naar buiten wou brengen, omdat hij mij niet zo goed begreep. We waren 36 jaar getrouwd, Bennie is een workaholic en was eigenlijk nooit thuis, ik stond overal alleen voor en had al wel tien jaar het idee dat ik zo niet verder kon. Bennie is en blijft een doodgoede man, mijn maatje, maar samen onder één dak lukte niet meer.”

Antoinette: "Vier keer kwamen we voor de opnamen bij elkaar in mijn praktijkruimte.” Gerda: “We moesten tegen een beeldscherm praten waarop Antoinette, die in een andere hoek van de ruimte zat te zien was. Boven die monitor zat de camera, om rechtstreeks in beeld te komen. Ik vond het niet vervelend, op een gegeven moment let je er niet meer op. Er waren momenten dat Bennie het moeilijk had. Voor mij ook lastig, dan keek ik maar even naar beneden. We zagen de ruwe versie en konden zeggen wat er uit moest, maar dat hoefde niet. Het was zoals het is!”

Bennie en Gerda scheidden in 2017, maar komen nog regelmatig bij elkaar over de vloer. De uitzending is op 5 oktober om 20.30 uur op NPO2.

Reinier Kroesen

'Bennie die zei gelijk: maar wij gaan dat wel eens vertellen!'

Meer berichten