Foto:

Column Remko Alberink: SP

Het is alweer even geleden dat drie SP-fractieleden in onze gemeente de partij verlieten en samen de partij PRO! oprichtten, en als zodanig zitting hebben in de gemeenteraad van Oude IJsselstreek. Vuurwerk na het reces, een betere wake up-call na de zomerslaap kon de raad zich niet wensen, en natuurlijk vond iedereen er wat van.

De strenge partijlijn van de SP, waar actievoeren minstens zo belangrijk is als het raadswerk, voelde als een juk om hun schouders. Hoewel ze het gedachtegoed van de SP niet afwijzen, denken de fractieleden nu van meer betekenis te kunnen zijn, met de handen niet langer gebonden.

De landelijk secretaris van de SP schreeuwde moord en brand en had het -uiteraard- over zeteldiefstal, hij suggereerde dat kiezers misleid waren. Als ik de goede man was, zou ik een toontje lager zingen, want ik hoorde de SP ook niet toen Emile Roemer eind 2018 midden in een ambtsperiode als kamerlid afzwaaide. Hoe moet het voor de mensen die op hem hadden gestemd zijn geweest, meneer de SP-secretaris?

'Wat betekent dit voor inwoners van gemeente'

De vraag werpt zich op waarop de SP verrast was door de keuze van het trio. Een goed opererend (afdelings-)bestuur van een politieke partij houdt feeling met de fractie en praat bijvoorbeeld elk half jaar individueel met de fractieleden over het reilen en zeilen, de mitsen en maren. Niet zozeer politiekinhoudelijk, maar meer om te checken of de afvaardiging nog in staat is het maximale te bereiken binnen haar mogelijkheden.

Ik vrees, en ik weet het is een open deurtje, dat dit bij de SP Oude IJsselstreek niet gebeurd is. Dat het trio hun hart volgt, daar is niet veel mis mee. Ook nu kunnen ze nog van waarde zijn voor de inwoners van Oude IJsselstreek. Bij elk issue zou de vraag immers moeten zijn: 'Wat betekent dit voor de inwoners van de gemeente', daarvoor maakt het niet uit welke kleur je vertegenwoordigt.

Denkt u dat ik op oorlogspad en als een azijnzeiker de SP probeer te kleineren, dan heeft u het goed mis. Ik geef allerminst stemadviezen op deze plek en ben zelfs licht fan van Tweede Kamerlid Maarten Hijink (opgegroeid in Bredevoort) van de SP. Hij is in de kamer zelden op een domme uitspraak te betrappen en komt ook met constructieve oplossingen voor de problemen die hij schetst.

Eventjes terug naar de raadszaal in Oude IJsselstreek. Natuurlijk snap ik dat mensen die op het SP-trio gestemd hebben, nu even de wenkbrauwen fronsen. Maar als de drie toen goed genoeg waren als raadslid, is daar nu niets aan veranderd. Het trio mag zelf ook een kleinigheid in de spiegel kijken, want is de SP de laatste 2,5 jaar ineens veranderd?

Overigens sloot recent Memet Tekinerdogan (voorheen CDA) zich nu aan bij de VVD in de gemeenteraad. Nog een transfer, in het voetbal heb je daar tenminste nog windows voor.

Hoe dan ook, raadsleden/politici/bestuursleden moeten in algemene zin niet kiften, niet huilen en geen gezellige theekransjes houden. Kom op, aan het werk met zijn allen.

Meer berichten