Foto:

In elke trein een plee, teken mee!

Terborg - Vandaag, donderdag 17 september, is het Nationale Plasdag. 

In 2019 heeft de Continentie Stichting Nederland en de Toiletalliantie gemeenteraden opgeroepen zich sterk te maken voor openbare of toegankelijke toiletten.

De provincie Gelderland heeft het voornemen om pas ná 2037-2042 te gaan rijden met treinen met toilet op het traject Arnhem-Winterswijk (reistijd 1 uur en 7 minuten). “Wij vragen de gemeenten op te komen voor de belangen van de mensen die een toilet in de trein nodig hebben. Mensen met continentieproblemen kunnen niet reizen met een trein zonder toilet. Een op de vier mensen heeft buik en/of blaasproblemen. Zij hebben dringend in elke trein een toilet nodig om te kunnen reizen”, aldus Sandra Gosseling. 

Op de Plasdag verzamelen Sandra en haar kompaan Greetje handtekeningen in Terborg onder het motto: ‘Elke Trein een Plee, Teken Mee!’.

De toiletloze trein Arnhem-Winterswijk rijdt ook door Oude IJsselstreek. Men kan de actievoerders vinden bij het station in Terborg, van 14.30 tot 16.30 uur. Ze zijn herkenbaar aan de bolderkar, de rollen wc-papier, de actieborden en de po’s.

Aan het eind van de dag gaat het duo naar het gemeentehuis van Oude IJsselstreek in Gendringen om de handtekeningen aan te bieden aan het bestuur van de gemeente. Gosseling: “Wij verzoeken de gemeente actie te nemen en de provincie Gelderland aan te sporen toiletten in te bouwen in de trein, want: ‘Het is noodzakelijk voor onze inwoners dat er een toilet is in elke trein’.”

Tevens start vandaag de online petitie : ‘Elke Trein een Plee! Teken Mee!’. Deze petitie zal later aangeboden worden aan alle gemeenten langs de lijn: Winterswijk, Aalten, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Montferland, Zevenaar, Duiven, Westervoort, Arnhem.

Meer berichten