V.l.n.r. Carel Coenen, Ilse Smulders, Gea Droppers en Sander Christ. (foto: Roel Kleinpenning)
V.l.n.r. Carel Coenen, Ilse Smulders, Gea Droppers en Sander Christ. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

Weerbaarder na cursus van zes weken

Ulft - In een zaal van Ketelaar Sport worden sinds mei cursussen Practical Self Defence (PSD) gegeven. Weerbaarheids- en zelfverdedigingstraining voor mensen van alle leeftijden, met zowel fysiek als mentaal lesmateriaal. Opgezet door Instructeurs Carel Coenen (politieman), fysiotherapeut Simon Frericks en Sander Christ (leraar VO) vanuit hun eigen expertises.

door Reinier Kroesen

Geweld, bedreiging, een onveilig straatgevoel, tijdens uitgaan, op je werk of thuis, overal kun je ermee geconfronteerd worden. Wat je daartegen kunt doen, voorkomen en je verdedigen: de cursus PSD geeft antwoord op die vragen. In zes lessen worden de basisprincipes uitgelegd voor een lichamelijke en geestelijke wapening. De drie instructeurs werden opgeleid in de school van ‘budogoeroe’ Edgar Kruyning in Ede, die het PSD-programma ontwikkelde. Simon: “In een paar trainingen kom je erachter wat je eigenlijk al wel kan, hoe je bepaalde situaties kunt inschatten en daarop kunt anticiperen. En dat je jezelf op het moment dat de dreiging dusdanig hoog is veilig kunt stellen.” Carel: “De stap is nogal groot aan zelfverdediging te doen. PDS is voor jong en oud, iedereen krijgt wel eens met een bedreigende situatie te maken. In de zorg, het openbaar vervoer, aan de balie, op straat. We leren cursisten hoe ze mentaal in elkaar zitten, hun eigen tekorten, maar ook de eigen kracht. Een stuk bewustwording, kijken naar de omgeving. Hoe ontdek je afwijkende situaties en voorkom je ze? Leren hoe dan verbaal en fysiek te verweren."

Simon: “Per les hebben we een thema, met aandacht voor fysieke hoofdtechnieken en een kringgesprek met theorie. PSD is breder dan de gebruikelijke zelfverdedigingsopleiding, leren jezelf kennen, voorkomen dat je in een lastige situatie belandt. Er wordt gewerkt aan self-awareness, zelfbewustwording. Het is belangrijk te weten welke type agressie in jezelf zit. Te weten hoe om te gaan met verrassende acties. Je kunt dan bevriezen, terugvechten, of vluchten, primaire reflexen. Weet men dat van zichzelf kan men incalculeren hoe dan te reageren.”

Carel: “Cursisten zijn super enthousiast. Enkelen moesten echt over een drempel, zagen er tegenop anderen ‘te pakken en te slaan’, te schreeuwen. Onze insteek is niet gelijk in de aanval te gaan maar juist preventief handelen. Loop je naar de in het donker geparkeerde auto te rommelen in tas of broekzak? Dan ben je al een potentieel slachtoffer. Zorg vooraf binnen al dat je de autosleutel in de hand hebt, die kan zelfs als wapen fungeren.”

Op 13 oktober (basis) en 17 oktober (vervolg) starten nieuwe cursussen. Opgeven aan de receptie van Ketelaar Sport, of telefonisch, 0315-63195. Men betaalt inschrijfgeld, maar hoeft geen lid te zijn van Ketelaar Sport, leden krijgen wel reductie. Carel, Simon en Sander geven daarnaast ook particuliere privétrainingen aan groepen, bedrijven en instanties: defence@bsafe@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden