Biebtip 'Wat het hart verwoest' van John Boyne | Oude IJsselstreek Vizier


Biebtip.
Biebtip. (Foto: PR)
Biebtip

Biebtip 'Wat het hart verwoest' van John Boyne

Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Met regelmaat geeft een medewerker van de Bibliotheek een tip voor een boek of dvd. Dit is deel 158 door Mieke de Vette.

De man die beroemd is geworden met het schokkende boek “De jongen in de gestreepte pyjama”, komt om de zoveel tijd met weer een heel ander boek.

Dat hij zo een goed schrijver is, is duidelijk. Dat je gegrepen wordt door zijn manier van vertellen ook. Het onderwerp van “Wat het hart verwoest” is Ierland, Dublin en omstreken vanaf 1945 tot ‘nu’. (Een vorig boek van Boyne:  “ De grote stilte”  ging ook over Ierland trouwens).

Het zwaar katholieke Ierland dat hevig steunt op oude waarden, waar een heel klein beetje boven het maaiveld uitkomen al betekent dat je wordt afgemaaid.

Verteller en hoofdpersoon Cyril is nog niet geboren, zijn moeder is zwanger van hem en wordt verstoten uit een klein dorpje aan de Ierse westkust. Mooie harde scène, aangrijpend, en ook slim gedaan want de verteller was hier als ongeborene natuurlijk wel bij maar heeft het verhaal uit de overlevering. Dan volg je het leven van Cyril, (hij wordt geadopteerd door echtpaar Avery), het contact af en toe tussen de moeder en jongen en wederzijdse bekenden. 

Schrijnend en hilarisch, scherp en zacht; alle emoties komen langs.  Een goed verstaander / lezer kan af en toe hardop in de lach schieten bij sommige beweringen. Daarnaast is er ook hard(-vochtigheid) die schokt. De verschillende verhaallijnen komen (te) netjes bij elkaar aan het eind maar als je het boek uithebt, zal Cyril je toch bijblijven als personage. En wil je Dublin bezoeken!

Een scherp beeld wordt geschetst van het naoorlogse Ierland. De emancipatie van homoseksuelen in Ierland en Nederland en de Verenigde Staten. Conclusie: laten we gewoon aardig voor elkaar zijn.

Meer berichten