• Alles
 • (1)
  Film
 • (4)
  Natuur
 • (7)
  Tentoonstelling
 • (1)
  Religie
 • (12)
  Evenement
 • (5)
  Muziek
 • (1)
  Cursus-Workshop
 • (7)
  Kinderevenement

Nepalese zilversmid Dambar demonstreert vakmanschap

dinsdag 12 november 10:00 t/m 17:00 uur

Foto: Stichting Nederland Nepal

Varsseveld - De Nepalese zilversmid, Dambar Biswokarma, komt dinsdag 12 november naar de Wereldwinkel in Varsseveld om zijn handgemaakte zilveren sieraden te verkopen.

Dambar is in een gezin van de laagste kaste geboren. Als klein kind ging Dambar met zijn vader, die ijzersmid was, op stap en leerde hij de eerste kneepjes van het smeden. Er kwam een flinke tegenslag toen bleek dat Dambar een ernstige vorm van tuberculose had. Als kind van een kasteloze zou hij deze ziekte niet overleefd hebben. Maar gelukkig ontmoette hij de Nederlander Jos die zich zijn lot aantrok. Jos, die een hulporganisatie coördineerde en veel in Nepal was, zorgde voor de medicijnen en bekostigde later ook een opleiding tot zilversmid, waardoor hij kon beginnen met het maken van prachtige zilveren sieraden.

Dambar is zeer maatschappelijk betrokken: in zijn kleine zilverfabriek in Nepal biedt hij kansarme jongeren uit de laagste kaste, de Dalit, een opleiding en baan als zilversmid. Hij geeft ze volgens Fair Trade richtlijnen, een eerlijk salaris. De winst van het bedrijf wordt onder meer besteed aan ondersteuning van projecten in zijn geboortedorp. Zoals waterpompen en de bouw van een schooltje met opvanghuis voor kinderen van de laagste kaste.

Hij maakt hangers, kettingen, oorbellen, ringen en kettingen. Alles handgemaakt, soms met ingewikkelde ontwerpen en vaak met een symbool of een speciale betekenis. Zijn zilver betrekt hij uit Nederland en is gecertificeerd bij Waarborg Holland in Gouda.

Dit jaar komt Dambar voor het eerst samen met zijn zoon Jos Cherek, die zijn opleiding afgerond heeft en sinds enkele maanden bij hem in de zaak in de leer is. Hij zal Dambar over een aantal jaren opvolgen.

Wie zijn vakmanschap wil bewonderen, is dinsdag 12 november van 10.00 tot 17.00 welkom in de Wereldwinkel, Kerkplein 12, in Varsseveld.

www.dambar-silver.com.


deel deze activiteit

Locatie

Wereldwinkel
Varsseveld
Kerkplein
7051cz


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden