Warmtefoto van een woning in De Kroezenhoek. Foto: Iris Epping
Warmtefoto van een woning in De Kroezenhoek. Foto: Iris Epping Iris Epping

Warmtelekken De Kroezenhoek op foto’s

Algemeen

Silvolde – Het weer met matige nachtvorst was vorige week prima geschikt voor het maken van foto’s. Niet uitsluitend voor de zoveelste winterse bosrand of sfeervol zandpad, maar voor warmtefoto’s. Dat zijn beelden met een infraroodcamera, die de plek tonen waar warmte weglekt uit een huis. Donderdag gingen vier fotografen voor dag en dauw in De Kroezenhoek op pad voor een zogenaamde warmtewandeling.

Door Marcel van Berkum

De fotografen kregen het er warm van. De Kroezenhoek bestaat niet uit een verzameling rijtjeshuizen, maar de agrarische omgeving wordt gedomineerd door verspreid liggende boerderijen. Dat is de charme van de Silvoldse buurtschap, maar bemoeilijkte aanzienlijk het werk van de vier vrijwillige fotografen, die in het pikdonker op pad gingen om het warmteverlies van de huizen in beeld te brengen. De warmtescans moeten gemaakt zijn voordat de zon opkomt en de huizen van buiten opwarmt waardoor er een vertekend beeld ontstaat. Anton Neijland en Bert Luiten namen het oostelijke deel van De Kroezenhoek voor hun rekening, Iris en Willem Epping het westelijke deel. In totaal ging het om veertig huishoudens. “We hadden vooraf aanwijzingen en adviezen gegeven aan de bewoners, zodat wij zo goed mogelijk en ongestoord in de duisternis konden werken”, vertelt Willem Epping. Onder meer moesten gordijnen en rolluiken open blijven vanwege de isolerende werking. De buitenverlcihting aan en ook werd de  bewoners dringend verzocht om hun honden binnen te houden voor de veiligheid van de fotografen. “In onze buurt zijn de meeste huizen vrijstaand en is het waardevol om ook foto’s van de achtergevel te nemen.”
Buurt
Het was ook Willem Epping, die anderhalf jaar geleden zijn buurtgenoten warm wist te maken voor het initiatief van het Agem Energieloket. Hij benaderde Agem toen hij de informatie over de warmtefoto-actie door een buurtteam onder ogen kreeg. Willem bleek een voorloper, want Agem had blijkbaar de organisatie toen nog niet op orde. Het duurde zeker een jaar voordat Epping na herhaalde vragen in augustus een reactie ontving. Maar inmiddels heeft hij steun en begeleiding ontvangen en heeft Agem ook het persoonlijk portaal op orde. Daarin worden de foto’s geladen en kan iedere bewoner warmtefoto’s van de eigen woning bekijken. Het is privacy gebonden. “Het is een project door de buurt voor de buurt”, benadrukt de Kroezenhoeker.

Agem, opgezet door 8 Achterhoekse gemeenten, geeft advies en oplossingen voor verduurzamen

Warmtewandeling
Het wachten was op de juiste weersomstandigheid en dat was afgelopen donderdag het geval. Om 4 uur in de ochtend vertrok het dik aangeklede viertal, voorzien van mijnwerkerslampen en door Agem in bruikleen geschonken infraroodcamera’s. “Het fotograferen verliep soepel”, vertelt Epping die met dochter Iris, die een fanatiek hobbyfotograaf is, op pad ging. Het bleek dat enkele onderhuurders niet op de hoogte waren van de actie en verbaasd reageerden over het geloop rond het huis in het donker, maar al snel kwam dan het gesprek in de vroege ochtenduren over warmteverlies en duurzaamheid. Na de warmtewandeling worden de foto’s geladen in je persoonlijke Agem portaal. Aan een warmtefoto is te zien waar een huis warmte verliest en waar het zinvol is om isolerende maatregelen te nemen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk geld en energie besparen. Epping denkt erover als vervolg een avond te organiseren voor alle deelnemers waar tevens deskundigen komen opdraven voor uitleg en advies.

Actie van de gemeente
Er is meer actie op dit gebied. Diverse huiseigenaren hebben in de afgelopen tijd van de gemeente Oude IJsselstreek een brief ontvangen, dat zij zijn geselecteerd om gratis warmtefoto’s en isolatieadvies te ontvangen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant