Logo oudeijsselstreekvizier.nl
 • Alles
 • (8)
  Evenement
 • (6)
  Fiets-Wandeltocht
 • (10)
  Inloop-Opendag
 • (1)
  Lezingen
 • (20)
  Muziek
 • (5)
  Natuur
 • (14)
  Tentoonstelling
 • (1)
  Verenigingsactiviteit

MuziekFEESTival Ulft gaat op herhaling

zaterdag 14 oktober 12:30 t/m 17:00 uur


ULFT- Ten opzichte van vorig jaar zijn er verbeterpunten doorgevoerd, maar verder wordt het muziekFEESTival weer precies het festival zoals het bedoeld is. Zaterdag 14 oktober is de DRU cultuurfabriek opnieuw de locatie waar diverse muziekverenigingen zich van hun beste kant laten horen en daarbij niet bang zijn voor kritische noten van een deskundig jurylid.

“Het ‘festival’ concept wordt in de harmonie/fanfare/brassband (HafaBra)wereld steeds populairder”, weet Ine Mentink van de Brassy Sound Band (BSB) uit Ulft te vertellen. “Concoursdeelname is voor steeds meer verenigingen bijna niet meer haalbaar.”

Tijdens een dergelijk concours speelt een muziekvereniging twee of drie concertwerken, krijgt daar punten voor van een onafhankelijke jury en kan afhankelijk van het puntentotaal promoveren naar een andere afdeling en op die manier werken aan het verbeteren van het muzikale niveau van de vereniging. “Maar veel verenigingen kampen met een teruglopend ledenaantal of hebben niet alle instrumentgroepen voldoende bezet om de muziek op een verantwoorde manier uit te voeren. Men moet dan bijvoorbeeld gastmuzikanten inhuren en dat is niet altijd mogelijk en kost extra geld. Daar komt bij dat die gastmuzikanten na het concours niet meer terugkomen en de vereniging er dus maar weinig baat bij heeft.”

Het festival concept is anders. “Hier beoordeelt 1 jurylid de muziek die gespeeld wordt en krijgt de vereniging een rapport met daarin verbeter- en aandachtspunten. Dat is een goede inspiratiebron voor dirigenten en leden om samen het niveau van de vereniging te verbeteren. Maar er zijn dus geen prijzen te verdienen. Minder ‘morele druk’ dus, maar wel een goede manier om als verenging het beste uit jezelf te halen.”

De Ulftse Brassband is niet groot, maar draait haar hand niet om voor de organisatie van dit festival. “Er komen zes verenigingen naar Ulft, één harmonieorkest (Excelsior Warnsveld), drie fanfares (Excelsior Silvolde, Westendorps fanfare en K.N.A. Ulft) en twee brassbands (Brassband Apeldoorn en de Euregio Brassband)”, vertelt medeorganisator Ineke Aalders.

De zes orkesten spelen op diverse niveaus en mogen allemaal een half uur durend programma invullen. “Ook dit jaar is er weer een goede variatie in het programma. Ook dat is anders dan bij een concours, daar hoor je soms drie keer hetzelfde stuk op één middag”, legt Aalders uit. Sommige orkesten houden het luchtig, anderen zijn de muzikale uitdaging aangegaan om een stuk te spelen dat het nodige vraagt van dirigent en muzikanten. ”Zo weet ik dat Excelsior uit Silvolde de lat voor zichzelf hoog heeft gelegd door ‘de Zwaanriddersage’ van componist Jan Bosveld op de lessenaar te zetten. Een prachtig concertstuk met een mooi verhaal, maar behoorlijk pittig om te spelen”, aldus Mentink. Als jurylid is componist/dirigent Jan Nellestijn aangetrokken om alle verenigingen te beoordelen. “Nellestijn heeft zijn sporen in de HafaBra wereld inmiddels verdiend en was onder andere kapelmeester bij het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht (FKKL). Tegenwoordig schrijft hij, vaak in opdracht, arrangementen en transcripties voor blaasorkesten en is hij veelvuldig als jurylid actief.”

Bezoekers van het muziekFEESTival mogen dus rekenen op een gevarieerd programma en daarom hoopt de organisatie veel HafaBra liefhebbers naar Ulft te trekken. “We hebben het programma wat aangescherpt en hebben nu alleen een middagprogramma. Het eerste orkest begint om 12.30 uur en rond 17.00 uur sluiten we het festival af.”

Kaarten zijn zaterdag 14 oktober aan de zaal te koop en kosten €10,00Locatie

DRU Cultuurfabriek
Ulft
Hutteweg 24