Het elftal van Vitesse omstreeks 1920 in Terborg. Foto: vv Terborg
Het elftal van Vitesse omstreeks 1920 in Terborg. Foto: vv Terborg

Van Vitesse naar Terborg naar Wisch

Sport

Koeien moesten tijdens de wedstrijd op het veld

Terborg - Op 1 maart 1920 werd in Terborg de voetbalvereniging Vitesse opgericht. Geel en zwart waren meer dan een eeuw de clubkleuren. In 2020 vierde vv Terborg het honderdjarig jubileum en ontving uit handen van burgemeester Otwin van Dijk de koninklijke erepenning. Vier jaar later komt er een einde aan de club. De leden hebben tot opheffing besloten met meerderheid van stemmen.

Marcel van Berkum

Volgens het historisch overzicht van de club was de oprichting van Vitesse op 1 maart 1920 in de serre van café Van der Eem aan het St. Jorisplein. De plaats van handeling is juist, maar de naam zou café Weenink moeten zijn. Pas later dat jaar is het pand verkocht door de weduwe Weenink aan bakker Van der Eem uit Gaanderen. Het Sint Jorisplein heette toen nog Oude Marktplein volgens de Terborgse geschiedschrijver Theo Willemsen. Op één van de eerste elftalfoto’s staat de naam Vittesse met dubbel t op een lei geschreven. Het zal een slip of the pen zijn geweest, want de vereniging is wel degelijk als Vitesse bij de voetbalbond ingeschreven. Later moest die naam namelijk in opdracht van de bond worden veranderd om verwarring met het Arnhemse Vitesse te voorkomen.

Het was in de eerste jaren zoeken naar een fatsoenlijk speelveld om de edele balsport te beoefenen. Vitesse voetbalde op een wei bij café/zaal Vos van eigenaar Karel Vos aan Ettensestraat 16. Later werden op De Hagen achter kasteel Wisch de thuiswedstrijden afgewerkt. Begin dertiger jaren verhuisde Vitesse naar de Zwarte Weg, ter hoogte van de huidige Industrieweg en Staringstraat. Vanaf de oprichting speelde Vitesse in de G.V.B (Gelderse Voetbal Bond) ook wel onderafdeling genoemd. De club deed bovenaan mee, maar promotie zat er elk jaar net niet in. Tot 1934. 

VV Terborg
De vereniging was omgedoopt tot Voetbalvereniging Terborg en dat stimuleerde blijkbaar want promotie naar de 4de klasse K.N.V.B. was in dat jaar een feit. Twee jaar later werd zelfs de 3de klasse bereikt, maar dat duurde niet lang. Ook in 1936 zegde de eigenaar van het veld bij de Zwarte weg de huur op en moesten de voetballers weer opzoek naar een speelveld. Jonkheer Richard van Schuylenburg bood uitkomst en van de grootgrondbezitter werd een terrein bij de Paasberg gehuurd. Van de jonkheer, die in 1944 bij een bombardement op het kasteel zou omkomen, mocht het veld als sportterrein worden ingericht. De jonker was duidelijk geen voetbalkenner. Voorwaarde was dat de koeien, die er graasden, tijdens de wedstrijd niet mochten worden verwijderd. Natuurlijk werd het vee toch voor elk duel van het veld gedreven. Ook moesten voor de wedstrijd de doelen worden opgezet en na de wedstrijd weer opgeruimd. De koeien zouden zich kunnen bezeren aan de doelpalen. Het nieuwe veld was niet naast de Terborgse deur en de kleedruimte was bij zaal Haveman in het pand waar later De Bijenkorf was gevestigd achterin de Hoofdstraat, Na de oorlog werd Terborg tweemaal kampioen, maar de promotiewedstrijden leverden niets op. Terborg was een langjarige vierdeklasser.

Zwembad en ijsbaan
In 1959 kwamen er weer eens problemen over het speelveld. De voetballers moesten wijken voor de zwemmers. Er werd een nieuw zwembad gepland juist op de plek van het voetbalveld. De voetballers schoven op en in de volgende jaren werden met veel zelfwerkzaamheid en diverse acties speelvelden, kleedkamers en kantine gerealiseerd. Sportpark De Paaschberg kreeg de vorm waarop her voor jong en oud goed voetballen is. De 77-jarige Ap van Tent Beking is ere-voorzitter van vv Terborg. Ap kwam vanuit Velp in Silvolde wonen, maar ging via kennissen bij Terborg voetballen. Hij vertelt: “In het midden van de jaren tachtig kreeg Terborg te maken met een flinke crisis. Het bestuur stapte op en financieel zat het helemaal niet goed.” Er kwam een nieuw bestuur en Ap werd voorzitter. De club krabbelde weer op door allerlei maatregelen en nieuwe contracten met leveranciers. “We hebben toen in de winter gevraagd of de parkeerplaats onder water gezet mocht worden. Er was altijd een klein ijsbaantje, maar vanaf dat moment kon er helemaal rond worden geschaatst. De club mocht het exploiteren en het was een succes. Het vergde veel overleg en vrijwilligers om de boel in de gaten te houden, maar de recette was een welkome bron van extra inkomsten.” In 2020 bestond vv Terborg 100 jaar. Tijdens de festiviteiten kwam voorzitter Marc Neijland met opmerkelijk nieuws. Terborg stapte na een eeuw over van zondagvoetbal naar spelen op zaterdag. Door dit besluit is het nu nog de wedstrijddag van de nieuwe Sportvereniging Wisch.

Terborg Toernooi
Niet zozeer vanwege voetbalprestaties maar door de organisatie van het jeugdvoetbaltoernooi is Terborg in de internationale voetbalwereld een bekende naam. Het Terborg Toernooi wordt dit jaar op 24, 25 en 26 mei voor de 43ste keer gehouden. Het is opgezet in 1980 als een toernooi voor buurtverenigingen en is uitgegroeid tot een gerenommeerd evenement, dat duizenden toeschouwers trekt en waar veel latere vedetten, zoals Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Luuk de Jong, in hun voetbaljeugd waren te bewonderen. Het speelt zich af op de velden van vv Terborg, maar de organisatie gaat de laatste jaren buiten de vereniging om en is in handen van de Stichting Gelderse Sportevenementen.  

Ap van Tent Beking laat nog weten dat hij tijdens zijn voorzitterschap wel eens contact had met Johan Winkelhorst, toenmalig voorzitter van Silvolde. Beiden waren het er in die tijd al over eens dat meer samenwerking tussen beide clubs wenselijk was, maar de tijd was toen nog niet rijp. Het heeft even geduurd!

Met dank aan de website van Voetbalvereniging Terborg.

In 1949 behaalde vv Terborg het kampioenschap in de 4de klasse. Foto: onbekend.
KNVB-ambassadeur Gerard van Balveren en Terborg-voorzitter Marc Neijland tonen de KNVB-vlag bij het 100-jarig bestaan. Foto: Magerago Foto.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant