100 jaar Jenaplan Bontenbrug, rechts directeur Karen Beumer.

100 jaar Jenaplan Bontenbrug, rechts directeur Karen Beumer.

Foto: Roel Kleinpenning

Basisschool De Bontebrug 100 jaar Jenaplan

Onderwijs

SILVOLDE - Groot feest bij basisschool De Bontebrug in Silvolde vorige week. De school vierde 100 jaar Jenaplan. Het schoolplein was versierd en er waren tal van leuke activiteiten voor de kinderen, zoals een speurtocht in de omgeving van de school. “Het Jenaplanonderwijs onderscheidt zich doordat het zich richt op de pedagogische benadering van het kind”, vertelt directeur Karen Beumer.

Door Carla van der Meer 

Catalina (9) zit in groep 5. “Mijn vader zat hier vroeger ook op school”, vertelt ze. “Daarom ga ik hier nu ook naar school. Ik woon in Silvolde, maar we verhuizen naar Varsselder. Mijn zusje Sofia (7) en ik blijven na de verhuizing ook op deze school. Het is hier fijn. De kinderen, de juffen en meesters zijn leuk. En ik vind het fijn hoe we met elkaar omgaan. Als er gedoe is, dan gaan we dat meteen oplossen door met elkaar te praten over wat er mis gegaan is. Daar leren we van. Als iemand jarig is, dan hijsen we de vlag. Als we lang gezeten hebben, doen we vaak just dance of we gaan een spelletje doen. Soms leren we ook buiten met spel of mogen we op de computer oefenen. We kunnen rustig werken, maar je moet natuurlijk wel doorwerken. Als je zegt dat je je werk niet afhebt omdat je bijvoorbeeld geen concentratie had, dan is dat niet zo erg. Maar als je zegt dat je geen zin had, dan moet je in de pauze doorwerken.”

Diversiteit
“We vinden het als gemeente heel belangrijk dat er diversiteit is onder de scholen”, vertelt Marco Bennink, wethouder jeugd en onderwijs Oude IJsselstreek. “We zijn daarom blij met het Jenaplan onderwijs. Zo hebben de ouders en de kinderen wat te kiezen. Ze kiezen bewust voor deze school. We zien dat de school aantrekkingskracht heeft van de omliggende plaatsen als Ulft, Gendringen en Varsselder. De school heeft bestaansrecht. We vinden het een prestatie dat een school 100 jaar lang vanuit een bepaalde onderwijsgedachte werkt. Daar mag de school trots op zijn.”

Kindgericht 
“Jenaplan richt zich om de pedagogische benadering hoe we naar een kind kijken”, zegt Beumer. “We kennen hierbij vier pijlers: gesprek, spel, werk en viering. Het onderwijs is anders dan op de meeste basisscholen. Het is meer kindgericht. De kinderen leren zichzelf ontwikkelen. Ze leren omgaan met verschillen van elkaar. Maar het onderwijs sluit ook aan op wat een kind nodig heeft en dat is per kind verschillend. Gewoonlijk heb je een klas die iets nodig heeft en dan doe je bijvoorbeeld een bepaalde les. Wij kijken naar wat een kind nodig heeft en spelen daar op in. Bijvoorbeeld als een kind al kan klokkijken dan kan het kind bij die les aansluiten van een hoger leerjaar. Bij ons lopen de groepen in elkaar over. We noemen het stamgroepen. In een stamgroep zitten drie leerjaren. De kinderen kunnen van elkaar leren en aansluiten op het niveau dat ze nodig hebben. De oudsten in een stamgroep zijn de mentoren. Zij hebben andere kinderen onder hun hoede. Dit is vanuit het gedachtegoed van Peter Petersen, die Jenaplan ontwikkelde. Vroeger had je grote gezinnen waar de jongsten van de oudsten leerden. Dat hebben we hier voortgezet met stamgroepen.” Een ander kenmerk van de school is dat als kinderen buiten iets zien of vinden, ze dat meenemen in de klas om te onderzoeken. “Zo hadden kleuters eitjes gevonden”, laat Beumer weten. “Die bleken van een lieveheersbeestje. We hebben nog geprobeerd die uit te laten komen, maar dat is niet gelukt. Zo kunnen de kinderen zelf aangeven wat ze willen leren. Daar leren ze veel meer van. We hebben ook een dam-team. Kinderen mogen op maandag dammen. De beste dammers mogen meedoen aan de Nederlandse schoolcompetitie dammen. We hebben de halve finale gehaald. De finale is op 25 mei in Hoornaar, bij Gorinchem.”

Beumer heeft ook op een andere basisschool gewerkt, maar daar mistte ze de pedagogische benadering. “Toen ik de vacature zag, maakte mijn hart een sprong”, zegt ze. “Ik ben hier nu een jaar directeur. Als je eenmaal op deze manier werkt en het Jenaplanbloed door je aderen stroomt, wil niet meer anders.” De school telt momenteel 84 leerlingen. Verder heeft de school een samenwerking met de Kleine Zeester voor BSO en kinderopvang. “Kinderen kunnen daarna doorstromen naar elke willekeurige school, maar we stimuleren ze natuurlijk om bij ons te komen”, zegt Beumer. “We zitten in een groeiende lijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant