Afbeelding
Foto: PR.

Aggie Daniëls vertelt over het verdwenen Joodse leven

Cultuur

TERBORG/ULFT - Voor haar vierde boek heeft Aggie Daniëls zich verdiept in de Joodse families die in Terborg, Silvolde, Gendringen en Ulft woonden. Op dinsdag 14 mei neemt ze je graag mee op een wandeling langs belangrijke Joodse plekken in Terborg en op donderdag 16 mei geeft ze een lezing in de Bibliotheek Ulft over deze Joodse gemeenschap.

De wandeling op dinsdag 14 mei start om 19.00 uur vanuit de Bibliotheek Terborg. De deelnemers lopen eerst naar de nieuwe joodse begraafplaats dichtbij. Deze joodse begraafplaats is sinds 1928 in gebruik. Daarna gaat de wandeling verder naar de struikeldrempel die in 2023 is geplaatst op de plek waar een prachtige synagoge stond. Op de drempel staat informatie over de Joodse gemeenschap. Vervolgens bezoeken ze de oude, al in 1640 genoemde, joodse begraafplaats ‘Jodenberg’, die op particulier terrein ligt bij Villa Kalff. Op de restanten van een stuifduin staan nog 30 zerken van joden die hier begraven zijn. Tenslotte gaat de wandeling in de Hoofdstraat, Silvoldseweg en Oliemolenstraat langs enkele van de 18 struikelstenen die zijn gelegd voor 18 vermoorde joden uit Terborg. Onderweg vertelt Aggie meer over wat er te zien is. Ongeveer 80 minuten later is het gezelschap weer terug bij de bibliotheek, waar een kopje koffie/thee met een joodse lekkernij staat te wachten.

Lezing
In Terborg bestond al in de Middeleeuwen een kleine joodse gemeente (kille), in Gendringen vanaf 1618. Eeuwenlang woonden de joden hier, zoals de families Berendsen, Franken, Levy, Spier, Straus, De Winter. Ze werkten hard en stonden goed bekend. Ze zaten bij de kegelclub, zongen in een koor en de kinderen zaten op voetbal of gymnastiek. Toen de oorlog kwam, werd hen alles afgenomen en ze moesten een gele ster op. Veel joden uit de voormalige gemeenten Wisch en Gendringen werden vermoord en met hen ook veel familieleden. De weinigen die terugkwamen, werden niet met open armen ontvangen. Hun huizen waren bezet en hun spullen verdwenen, hun weiland was van iemand anders. Hun verhalen wilde men niet horen. En dat was precies de reden dat Aggie Daniëls hen wilde beschrijven. Ze vond 60 nazaten over de hele wereld die verhalen en foto’s met haar deelden. Daniëls’ onderzoek leverde aangrijpende verhalen op met alle facetten van de Holocaust, razzia, onderduik, het briefje uit de trein, verraad, overval en bijzondere overlevingsverhalen. Ze schreef er een interessant en prachtig geïllustreerd boek over en geeft daarmee de joodse families die hier woonden een gezicht. Tijdens de lezing op donderdag 16 mei in de Bibliotheek Ulft, vertelt Daniëls erover en laat afbeeldingen zien. Deze avond is het boek ‘Het verdwenen Joodse leven in Terborg en Silvolde, Gendringen en Ulft’ voor €30,- verkrijgbaar.

Aanmelden
De wandeling op dinsdag 14 mei start om 19.00 uur vanuit de Bibliotheek Terborg. Deelname hieraan is gratis, lid of geen lid van de Bibliotheek. De lezing op donderdag 16 mei is van 19.30 tot 21.30 uur in de Bibliotheek Ulft. Niet-leden betalen €5,- voor deelname, bibliotheekleden met een Budget, Comfort of vrijwilligersabonnement €2,50. Voor leden met een Top abonnement is de lezing gratis. Reserveer van tevoren een plek via de website of 088-0062929.


achterhoeksepoort.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant