Haile Gebreselassie, een legende op de lange afstand liep in 2007 in Montferland. Foto: Burry van den Brink
Haile Gebreselassie, een legende op de lange afstand liep in 2007 in Montferland. Foto: Burry van den Brink

Opnieuw wereldtoppers aan de start Montferland Run

Algemeen

Edna Kiplagat duelleert met olympisch marathonkampioene Sumgong

's-HEERENBERG - De Keniaanse Jemima Sumgong – door de organisatie AIMS onlangs uitgeroepen tot beste marathonloopster van 2016 – start op zondag 4 december in 's-Heerenberg om een scherpe tijd neer te zetten én tweevoudig wereldkampioene Edna Kiplagat te verslaan. Dat belooft heel interessant te worden, met de wetenschap dat het parcoursrecord bij de vrouwen sinds 2005 op een snelle 48.32 minuten staat én dat de organisatie binnenkort de deelname van nog meer internationale toppers bekendmaakt. De Pfixx Solar Montferland Run is al sinds jaar en dag een internationaal, hooggewaardeerde, snelle en – door het glooiende parcours – karakteristieke wegwedstrijd over 15 kilometer langs het Montferlandse bos.

De deelname van olympisch marathonkampioene Jemima Sumgong in 's-Heerenberg is zeer bijzonder en tegelijkertijd 'bijna logisch' want de organisatie van de Montferland Run doet er jaarlijks alles aan om één of meer 'supersterren uit de lange-afstandsatletiek' te contracteren. Zo togen in de afgelopen jaren wereldtoppers als Haile Gebreselassie (liefst 26 wereldrecords en tweemaal olympisch goud), Paula Radcliffe (veelvoudig wereldkampioene en nog altijd wereldrecordhoudster op de marathon), Kenenisa Bekele (driemaal olympisch goud en achttien wereldtitels), Constantina Dita (de olympisch marathonkampioene van 2008), Abel Kirui (wereldkampioen marathon 2009 en 2011), Khalid Khannouchi en Wilson Kipsang - beiden voormalig wereldrecordhouder op de marathon – naar 's-Heerenberg. Ook Dennis Kimetto (de huidige wereldrecordhouder op de marathon) en Stephen Kiprotich (de olympisch marathonkampioen van 2012) maakten al eens hun opwachting in de prestigieuze Pfixx Solar Montferland Run.

Mentaal ijzersterk
Jemima Jelagat Sumgong – zo luidt de volledige naam van de nieuwe superster op de lange-afstand – debuteerde in 2006 met winst in de marathon van Las Vegas (2.35.22 uur). Nadien verbeterde zij zich sterk tot 2.20.48 uur; ook schreef zij in 2013 de Rotterdam Marathon op haar naam. Afgelopen april bekroonde zij een perfect voorseizoen (persoonlijk record op de halve marathon van Ras Al Khaimah: 1.06.58 uur) met winst in de supersterk bezette London Marathon.

De zege in Londen dankte zij niet alleen aan haar geweldige fysieke vermogen; zij toonde in april ook aan mentaal ijzersterk te zijn. Want Jemima Sumgong kwam vijf kilometer voor de finish zwaar ten val, toen ze op haar hielen werd getrapt. Ze herstelde zich knap door haar concurrentes te achterhalen, afstand te nemen en in een uitstekende 2.22.58 winnend door het finishlint te gaan. Tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro bewees Sumgong wederom de beste van allemaal te zijn op de marathon; zij eiste het olympisch goud op vóór Eunice Kirwa (uitkomend voor Bahrein) en de Ethiopische Mare Dibaba.

Edna Kiplagat
De belangrijkste concurrente van Sumgong op zondag 4 december is vooralsnog (binnenkort worden er nog meer internationale toppers bekend gemaakt) Edna Kiplagat, de tweevoudig wereldkampioene op de marathon (2011 en 2013). De Keniaanse wist onder andere ook de marathon van Londen en New York te winnen. Zij heeft dit jaar tot tweemaal toe haar persoonlijk record op de weg over 10 kilometer verbeterd en zij finishte onlangs als tweede in de befaamde Chicago Marathon. Sumgong en Edna Kiplagat zijn aan elkaar gewaagd en moeten elkaar in de Montferland Run kunnen opdrijven tot snelle tijden.

Binnenkort wordt duidelijk welke Nederlandse topatleten in 's-Heerenberg van start gaan voor de 21e editie van deze internationale 15 kilometer wegwedstrijd.


www.montferlandrun.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant