Freiwillige Feuerwehr Uedem vindt slachtoffer Harry uit Didam. Foto: Roel Kleinpenning
Freiwillige Feuerwehr Uedem vindt slachtoffer Harry uit Didam. Foto: Roel Kleinpenning

Voor de 36e keer in Didam: Internationale Brandweerwedstrijden

Zorg

DIDAM - Tien brandweerkorpsen uit Nederland en acht uit Duitsland streden zaterdag om de eer het beste brandweerkorps te zijn. De leden van de vrijwillige Brandweer Didam hadden twee uitdagende scenario’s in elkaar gezet.

Door Karin van der Velden

De postcommandant van Brandweer Didam, Sander Putman, is blij dat de brandweer zaterdag gebruik mocht maken van Martinusmolen in de Wilhelminastraat en het bedrijfspand van Gieskes Interieurbouw uit Didam. “De molenaars van de Martinusmolen speelden zelfs de rol van slachtoffer. En we hebben hele fijne buren. Blackout stelde douches en kleedkamers beschikbaar voor de wedstrijddeelnemers. De korpsen van Bergh en Wehl hebben op de vrijdag voor de wedstrijd de twee scenario’s getest.”

Scenario’s
De Nederlandse en Duitse korpsen waren tijdens de wedstrijd op verschillende locaties in vergelijkbare scenario’s actief. Op de Nederlandse baan was in de machinekamer van de Martinusmolen brand ontstaan. Door de hele molen was rookontwikkeling zichtbaar. De brand was doorgeslagen naar het platte dak. Daar werd een van de molenaars aangetroffen. Bij een poging de brand te blussen, was hij bewusteloos geraakt. Een andere molenaar raakte zijn hand kwijt toen hij probeerde de molen stil te zetten.

Op de Duitse baan was op de eerste verdieping bij Gieskes Interieurbouw aan de Lichtenhorststraat een bouwlamp op enkele stoelen gevallen, waardoor brand ontstond. Het vuur sloeg door naar de begane grond. Een medewerker die probeerde de brand te blussen, raakte bedwelmd door de rook. Een andere medewerker, die bezig was met een cirkelzaag, raakte zijn hand kwijt.

Putman: “Leden van de EHBO, Afdeling Didam, hielpen ons door slachtoffer te zijn. De afgerukte handen van de lotusslachtoffers werden levensecht geschminkt, zelfs met een plas bloed op de grond.”
De ploegen moesten zorgen dat zij de slachtoffers, inclusief hand(!) naar buiten brachten en de brand moest geblust worden. Daar was creativiteit, deskundigheid, vaardigheid en kennis voor nodig. Deskundige juryleden beoordeelden de inzet van de brandweermensen.

Nauwe samenwerking
De internationale brandweerwedstrijd is geen wedstrijd tussen Nederland en Duitsland. Elk land heeft een eigen winnaar. De Nederlandse winnaar was Brandweer Dieren en bij de Duitsers won de Freiwillige Feuerwehr Uedem.

Putman: “Als je buren bent, heb je elkaar soms nodig. Daarom werken de brandweerkorpsen uit Nederland en Duitsland nauw samen. Tijdens zo’n dag leer je veel van elkaar. Hoewel de brandweerkorpsen in Europa steeds meer op dezelfde manier werken, zijn er toch nog wat verschillen. Zo werken wij bij een binnenbrand met een hogedrukspuit, terwijl ze in Duitsland blussen met lagedruk en meer water. Daar stappen wij nu ook op over. Ook de manier waarop we een gebouw binnengaan, verschilt.”
Dat de korpsen uit twee veiligheidsregio’s meedoen aan deze wedstrijden komt omdat het brandweerkorps van Didam sinds de gemeentelijke herindeling in de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland valt, maar daarvoor in de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.

De Duitse korpsen komen uit de Kreis Kleve. “De directeuren van de drie veiligheidsregio’s waren er zaterdag ook bij. Zij juichen het toe dat we dit organiseren. Zo’n wedstrijddag is ook heel goed voor de saamhorigheid, na afloop was het nog heel gezellig.”

Volledige sterkte
Het korps van Brandweer Didam telt 26 vrijwilligers, die zich vanuit hun dagelijkse werk of privé-situatie bij een alarmering naar de brandweerkazerne haasten om hulp te verlenen bij brand en bij ernstige ongevallen.

Deze vrijwilligers staan dag en nacht paraat om mensen in noodsituaties te helpen. Ook overdag tijdens werktijd. Het zijn mensen met een eigen bedrijf of die van hun baas mogen uitrukken als het nodig is. “We trainen elke woensdagavond op volledige sterkte”, zegt Putman trots. “Het is een jonge club mensen, dat trekt ook weer anderen. Wij hebben op dit moment zelfs een wachtlijst, omdat we niet iedereen een opleidingsplek kunnen bieden.” 

Sander Putman is beroepsmatig postcommandant van Didam en interim-postcommandant van Wehl en Brummen. “Onder de vrijwilligers hebben we nog meerdere mensen die ook beroepsmatig bezig zijn met het vak brandweer. Bijvoorbeeld als professioneel brandweerman in de uitruk in de steden Ede en Deventer en een van onze mensen houdt zich bezig met risicobeheersing.”

Sinds februari 2022 is Brandweer Didam gevestigd in een nieuwe brandweerkazerne aan de Doetinchemseweg. Een gebouw dat circulair gebouwd is, dat wil zeggen met herbruikbare materialen. Vanaf de rand van het centrum, kan de brandweer via de rondweg snel uitrukken. De nieuwe brandweerkazerne voldoet helemaal aan de huidige eisen.

Meer informatie vind je op deze website.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant